οι βασικές τεχνικές εύρεσης εργασίας σε ένα DVD

Σύντομα μαθήματα εύρεσης εργασίας, συμβουλές και μυστικά για επιτυχημένη προσέγγιση των εταιρειών που ανοίγουν θέσεις εργασίας, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
Δείτε το trailer

Το βιογραφικό/ 7

Υπολογιστές, Γλώσσες και άλλες ικανότητες

Ας κάνουμε μια επανάληψη γιατί σιγά -σιγά φτάνουμε στο τέλος: το βιογραφικό θα πρέπει να "συναντά" τις εργασιακές ανάγκες που έχει να καλύψει ο εργοδότης μέσω της θέσης που διαφημίζει. Σωστά;

Επομένως και σε αυτήν την ενότητα θα πρέπει να σκεφτείτε ποιά από τις ικανότητές σας θα προωθήσετε για να έχετε αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα η θέση αναφέρει ρητά ότι θα πρέπει να γνωρίζετε ξένες γλώσσες, σε αυτή την ικανότητα θα δώσετε μεγαλύτερη έμφαση.

Παρόλα αυτά μην παίρνετε σα δεδομένό ότι όλοι οι εργοδότες ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει Β1 και ποιό επίπεδο γλωσσομάθειας αντιπροσωπεύει. Προσπάθήστε να δώσετε έναν χαρακτηρισμό του επιπέδου γλωσσομάθειας που έχετε αντίστοιχο με το δίπλωμά σας: για παράδειγμα "Αριστο" ή "Πολύ καλό".

Αναφορικά με τους υπολογιστές, φροντίστε να διαβάσετε σωστά την αγγελία και να μη φορτώσετε το βιογραφικό με περιττές πληροφορίες σχετικά με τις γλώσσες που ξέρετε. Αν διάβάζοντας πίσω από τις λέξεις, ή βλέποντας ένα λεπτομερές job description αποφασίσετε ότι ένα συγκεκριμένο software που ξέρετε να χειρίζεστε θα είναι χρήσιμο στην επιχείρηση μπορείτε να το συμπεριλάβετε αλλά κυρίως να το αναφέρετε στη συνοδευτική επιστολή.

Τα ξαναλέμε σύντομα

Το βιογραφικό /6

Επιμόρφωση - Σεμινάρια

Είμαστε ήδη στη 2η (και τελευταία για τις περισσότερες περιπτώσεις) σελίδα του βιογραφικού. Στο σημείο ακριβώς που ο αναγνώστης θα  πάρει μια ανάσα έχοντας ήδη δει την εργασιακή σας εμπειρία αλλά και τις εκπαιδευτικές σας περγαμηνές.

Πολλοί σε αυτό το κομμάτι του βιογραφικού βιάζονται να παραθέσουν ότι σεμινάριο έχουν κάνει με στόχο να δείξουν το "κλασσικό": ότι  νοιάζονται για την εξέλιξή τους, ότι πιστεύουν στη δια βίου μάθηση κλπ. Παρόλα αυτά, κανείς εργοδότης δε θα ενδιαφερθεί για σεμινάρια που δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τη θέση που διαθέτει. Μάλιστα, επειδή οι εργοδότες είναι πιά πιο εκπαιδευμένοι στο διάβασμα βιογραφικών και πιο υποψιασμένοι από παλιά θα έλεγα, μια τέτοια προσπάθεια να δείξετε πόσο ανήσυχοι είστε μπορεί και να τη θεωρήσουν γραφική.

Φροντίστε λοιπόν σε αυτήν την ενότητα να συμπεριλάβετε εκπαιδεύσεις έχοντας κατά νου τα παρακάτω κριτήρια:
  1.  τις έχετε πραγματικά παρακολουθήσει;
  2. μπορείτε να δείξετε τι μάθατε από τη συμμετοχή σας σε αυτές;
  3. είναι σχετικές με κάποιον τρόπο με τη θέση για την οποία  κάνετε αίτηση;

Επιπλέον, προσέξτε καλά να μη "θάψετε" σε αυτήν την ενότητα κάποιο πτυχίο σας ή το αντίστροφο. Δηλαδή μη βάλετε στην ενότητα Εκπαίδευση κάτι που στην πραγματικότητα ανήκει στα Σεμινάρια/ Επιμόρφωση.

Και ένα τελευταίο μυστικό: καλό είναι να θυμάστε ότι όλα συνδέονται. Αν έχετε πραγματικά ανάγκη να μάθετε κάτι καινούριο (και ποιός δεν έχει!) καλό είναι να φροντίσετε να το μάθετε επειδή σας χρειάζεται και όχι μόνο για να υπάρχει κάτι στο βιογραφικό σας. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει πότε κάτι γράφεται για να γεμίσει το βιογραφικό και πότε επειδή αποτέλεσε πραγματική ευκαιρία μάθησης.

Τα ξαναλέμε σύντομα

Το βιογραφικό /5

Προϋπηρεσία

Από πού να αρχίσει κανείς! Πρόκειται για πολύ μεγάλο κεφάλαιο στο βιογραφικό, όπως καλά γνωρίζετε ή υποψιάζεστε. 
Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν όταν το σχεδιάζετε:  
  • είστε νέος στην αγορά εργασίας;
  • έχετε ήδη προϋπηρεσία σε συναφές αντικείμενο με τη θέση στην οποία στοχεύετε;
  • έχετε προϋπηρεσία σε άλλο αντικείμενο;
  • η προϋπηρεσία σας είναι ήδη ευρεία;
  • δουλεύετε πολλά χρόνια έχοντας αλλάξει λίγους σχετικά εργοδότες;
Όλα τα παραπάνω αξιολογήστε τα καθώς σχεδιάζετε το βιογραφικό σας, ώστε να το προσαρμόσετε αναλόγως. Για παράδειγμα, αν έχετε τεράστια προϋπηρεσία μπορείτε να παραλείψετε τα πολύ αρχικά κομμάτια. Δε θα συνιστούσα να παραλείψετε στοιχεία στη μέση γιατί χάνεται η χρονική αλληλουχία. Από την άλλη μεριά, αν για κάποιο λόγο τα κομμάτια που βρίσκονται στη μέση της εργασιακής σας πορείας είναι λιγότερο σχετικά με τη θέση από τα αρχικά, αφιερώστε τους λιγότερο χώρο και αναφερθείτε σε αυτά σε τίτλους.

Δε θα κουραστώ να υπενθυμίζω ότι το κάθε βιογραφικό πρέπει να «στήνεται» για μια συγκεκριμένη θέση. Συνεπώς, οργανώστε την προϋπηρεσία με τέτοιον τρόπο, ώστε αν η θέση απαιτεί εμπειρία που εσείς δεν διαθέτετε, να αναδείξετε οποιοδήποτε κομμάτι  παλαιότερων πόστων που έστω πλησιάζει την εμπειρία αυτή. 

Αν είστε νέος και άπειρος, χρησιμοποιήστε και αναδείξτε (η λέξη- κλειδί) οποιαδήποτε εργασιακή  εμπειρία διαθέτετε. Σκεφτείτε εθελοντική εργασία, περιστασιακή εργασία, work shadowing, πρακτική σε επιχειρήσεις...
Όποιο κι αν διαλέξετε, φροντίστε να το παρουσιάστε όπως του αρμόζει.

Τα ξαναλέμε σύντομα…και καλή χρονιά!